Varkens
Als we kaas maken houden we wei over. Wei kun je heel goed voeren aan
varkens. Ook krijgen we oud brood van een bakker en hebben we
regelmatig groente resten vanuit de moestuin en van de akkerbouw.
Als de varkens zwaar genoeg zijn, worden ze bij onze eigen slager geslacht
in de Beemster. Hierdoor kunnen we onze eigen dieren zelf naar de
slachterij brengen en weten we dat ze in goede handen zijn. Na het slachten
halen we het vlees weer naar de boerderij en verkopen we het vlees in onze
eigen winkel.
Wij houden de varkens hobbymatig en mogen we maar 4 varkens
houden. We hebben ze in 2 koppels en er gaan er 2 tegelijk weg naar de
slager. Hierna komen er weer 2 biggetjes die we groot brengen voor het
vlees. Hierdoor kunnen we het hele jaar voor vers varkensvlees
zorgen. Wij verkopen het complete dier, dus kan het zo zijn, dat iets niet
op voorraad is.
Doordat we o.a. geen varkensvoer hoeven te kopen, omdat we zelf het voer
hebben, kunnen we onze varkens ook niet biologisch maken. Wel lopen ze
lekker buiten te scharrelen. Vandaar dat wij ons varkensvlees als
scharrelvlees verkopen en niet als biologisch vlees.