U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

De geschiedenis van White Ranch

 

De boerderij begon op de Zeedijk te Assendelft. Maar nadat er steeds meer koeien kwamen, was de stal te klein. De kalfjes verhuisde naar de schuur en er werd een nieuw schuurtje gebouwd voor de fietsen. Al gauw was de schuur ook te klein en werd het fietsenschuurtje gebruikt voor het jongvee. Na elke keer weer een nieuw fietsenschuurtje te hebben gebouwd en de fietsen weer naar buiten te verhuizen, werd er na een ruilverkaveling in 1976 een nieuwe stal gebouwd op de Groenedijk te Assendelft. De boerderij ligt daar midden tussen 32 ha land, zodat de boer makkelijk overzicht had en het ook makkelijker was om de koeien naar de stal te brengen voor het melken.

 De oude stal met opa de WitDe oude stal met opa de Wit

 

In 1979 is er een huis bij gebouwd, zodat de boer dichtbij het vee was en als er iets was ook sneller aanwezig kon zijn, hierbij denkend aan bijvoorbeeld een koe die een kalfje moest krijgen in de nacht. Later in 1980 werd ook de open veldschuur erbij gebouwd, zodat ook de machines bij de boerderij konden staan.

 

Luchtfoto van het moment dat de open veldschuur gebouwd werd.Luchtfoto van het moment dat de open veldschuur gebouwd werd.

 

Al jaren leveren wij de melk aan Campina. Campina is nu meer dan 100 jaar Campina en nu zijn ze samen gegaan met Friesland, als Koninklijke FrieslandCampina.

Vanaf 2000 zijn we begonnen met de educatieve rondleidingen aan schoolklassen en de vergaderruimte verhuur. Hiernaast hebben we er nog een neventak bijgenomen en vanaf 2002 begonnen we met zorgcliënten een dagbesteding aan te bieden.

In 2008 is de zoon in het bedrijf gestapt. Eind 2011 is zijn vrouw meegaan helpen met de zorgcliënten en de educatieve rondleidingen aan schoolklassen.

In de loop der jaren kwamen er naast de koeien, hondje en katten steeds meer dieren erbij, zoals kippen, konijnen etc..

In april 2010 zijn we in omschakeling gegaan naar biologisch en in april 2012 mogen we ons eerste biologische melk leveren en zijn we geheel biologische geworden. Onze melk wordt nu verwerkt in Boer en Land.

In 2016 heeft de zoon het bedrijf overgenomen. In maart zijn we naast de koeien melken, begonnen met geiten melken. In april zijn de geiten aangemeld bij Skal en in oktober 2016 mogen we officieel de geiten ook biologisch noemen.

  Eind 2017 zijn we begonnen met de bovenbouw van de stal te verbouwen. Asbest eraf en zonnepanelen erop. We hebben een nieuwe stal, waar transparantie en duurzaamheid centraal staan. Bezoekers kunnen vanuit de skybox kijken wat er gebeurt in de stal, zonder tussen de dieren te lopen. Zo willen we de diergezondheid onder anderen waarborgen. In het voorjaar 2018 was de verbouwing klaar.