U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.
De Koeien


Op de boerderij houden we melkkoeien. Er zijn verschillende rassen, zoals zwartbont, roodbont, Brown Swiss en Fleckvieh, of een kruising hiervan.
 
De koeien gaan in het voorjaar overdag naar buiten. In de zomer gaan ze dag en nacht naar buiten en in het najaar gaan ze 's nachts op stal en overdag weer naar buiten. In de winter staan ze 24 uur op stal. We gaan naar buiten als het land er aan toe is. Hebben we een mooi voorjaar dan kunnen de koeien vroeg naar buiten. Meestal gebeurt dit rond April en ongeveer in Oktober komen ze weer op stal. We hebben ook wel eens een jaar gehad, dat het zulk mooi weer was, dat de koeien van 2 april tot 2 december buiten hebben gelopen, maar dan moet het echt mooi weer zijn en het land niet te nat worden.
 
 
Koeien geven melk, nadat ze een kalf hebben gehad. Het kalf blijft 12 tot 24 uur bij de moeder en daarna halen we het kalf bij de moeder vandaan. Hierdoor kunnen we een betere band met het kalf krijgen en goed in de gaten houden of het goed drinkt. Hierdoor is de band tussen moeder en kalf nog niet zo sterk en hebben ze er minder moeite mee, dan als ze naar een paar dagen gescheiden worden. Moeder mag weer bij de andere koeien lopen en het kalf blijft een tijdje apart staan met een bodywarmer om. De bodywarmer doen we bij de jonge kalfjes om, zodat ze hun energie beter kunnen benutten voor de groei en hun eigen gezondheid ipv ook hun energie stoppen in het warm houden van hun lichaam. Wij hebben gemerkt nadat we bodywarmers gebruikte, dat we sterkere kalveren krijgen die minder snel ziek worden.
 
De melkkoeien worden 2 keer per dag gemolken, rond 5 uur 's ochtends en rond 5 uur 's middags. De melk wordt 1 keer in de drie dagen met een melkwagen (RMO) opgehaald door FrieslandCampina.
FrieslandCampina verwerkt de melk niet alleen tot volle, halfvolle of magere melk,  maar ook boter, karnemelk, kaas, vla, Fristi, Chocomel, Mona pudding, koffiemelk, enz...

Onze melk wordt verwerkt in Boer en Land en Campina Biologisch.
 
Wij hebben ook een eigen stier om voor de kalfjes te zorgen. Deze stier loopt vaak tussen de koeien in het land, dus niet apart. Misschien kunt u hem wel zien staan als u langsrijd....  

 Koeien in het landKoeien in het land